fredag 11 september 2009

Elin Lindman (1868 - 1914)

Jag fann en lite anteckningsbok bland Signe Wennbergs foton och sparade ting. På första sidan står: Elin Lindman ,Jönköping 1889.
När jag söker i Salomon och Lydias ättlingar fnner jag att det är Salomons yngsta syster Elin (1868 - 1914) som med sirlig stil skrivit av dikter i häftet. Signe Wennberg har antecknat i början av häftet: En för tiden typisk företeelse - en bok med avskrifter av älskade dikter. Att köpa diktböcker var okänt för denna unga flicka. Dotter till Salomon och Sofia Lindman. Plötsligt blir man påmind om hur tiderna har ändrat sig. Elin är alltså enligt hemsidan yngsta (överlevande 12-årsåldern) barnet till Salomon och Sofia. . Sofia var 40 år när Elin föds, och 30 år när Salomon föds. De har dessutom 6 (överlevande 12 årsåldern) syskon.


Fotot här är på älskad Signe Wennberg. I bakgrunden hennes stuga i Skälderviken. Jag har högar med gästböcker i "oredan" med anteckningar från alla som tillbringade trevlig samvaro där. Mamma och pappa ärvde ju stugan när Signe gick bort. Jag välsignar Signe varje gång jag vänder på foton och hon har skrivit så fint både namn och årtal.
Passande nog ser jag de lätt röda strumporna. Signe var en förkämpe för kvinnors rättigheter.

1 kommentar:

Hans sa...

Elin, som led av svår epilepsi, bodde hos sin bror Gustaf där min gamlamormor Anna arbetade. Hon var livrädd för att epilepsin skulle smitta. Att se faster Elins krampanfall var inte bra för Annas redan svaga psyke.
Hans